Κυριακή 20 Απριλίου 2008

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ;;;

Η φιλοσοφική σκέψη γεννήθηκε από την ανάγκη του ανθρώπου να βάλη σε τάξη τον περιβάλλοντα αυτόν κόσμο και να προσδιορίσει την θέση του ίδιου εν αυτώ.

Σοφός είναι μόνο ο θεός. Σοφός άνθρωπος δεν υπάρχει. Οι φιλόσοφοι δεν είναι σοφοί. Το τονίζω αυτό διότι πολλές φορές επικρατή σύγχυση. Ο φιλόσοφος είναι αυτό που λέει η λέξη , φίλος της σοφίας. Και αφού σοφό είναι μονο ο θεός άρα ο φιλοσοφος είναι φίλος του θεού. Σκοπός του φιλοσόφου είναι να ομοιάσει στον θεό.

Ο F.Nietzshe(«Η γέννηση της φιλοσοφίας ελλ. Εκδ. «Μαρη-Κορόντζα» αθ. 1975, σελ 28 ) διαβεβαιώνει κατηγορηματικώς ότι οι Ελλήνες «ανακάλυψαν τους κυριότερους τύπους του φιλοσοφικού πνεύματος στους οποίους όλες οι μεταγενέστερες γενεές δεν πρόσθεσαν τίποτε το ουσιαστικό».

Ομοίως προς την γνώμη αυτην συμφωνεί ο E.Zeller(W. Nestle «Ιστορία ελληνικής φιλοσοφίας» ελλ. Εκδ. «Κάλβος» αθ. 1969, σελ. 25 ) με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφιβολίαν, γράφει ότι οι Έλληνες «όλα τα βασικά ζητήματα της φιλοσοφίας της θεωρητικής όσο και της πραχτικής τα έθεσαν κι απάντησαν με την χαρακτηριστική για το ελληνικό πνεύμα διάφανη καθαρότητα[..] σχηματισαν όλες τις τυπικές μορφες της κοσμοθεωρίας[..] θεμελίωσαν όλους τους βασικούς κλάδους φιλοσοφίας.

Με ανάλογο ευθύτητα επιβεβαιώνει και ο M.Heidigger(«Τι είναι φιλοσοφία» ελλ. Εκδ. «Αναγνωστίδη» σελ. 10) ότι «η φιλοσοφία είναι ελληνική στην ύπαρξη της – Ελληνική πάει να πει : η φιλοσοφία είναι στην αρχική της ύπαρξη , τέτοιας φύσης που πρώτα τη συνέλαβε μόνον ο ελληνικός κόσμος»